top of page

TIPS OM BETER TE SLAPEN

We kennen het allemaal wel, zo'n nacht dat je ieder uur voorbij ziet komen en je je druk ligt te maken hoe je de volgende dag door moet komen met zo weinig slaap... Eén zo'n nacht overleef je nog wel, maar als je dit een paar nachten achter elkaar hebt, word je bijna bang voor de volgende... Veel hsp's slapen slecht. Reden om er even in te duiken, want je kunt hier zelf meer aan doen dan je denkt! TIPS om beter te slapen:

- Probeer later op de avond niet te veel meer te eten of te drinken. Vooral koffie en suiker zijn funest. Wist je dat het piekmoment van je spijsvertering ligt in de uren rondom de lunch? Eigenlijk zou je je warme maaltijd dus om die tijd moeten eten (wij doen het niet hoor ). In de avond werkt je lijf toe naar je slaap en daarvoor wordt melatonine aangemaakt. Als de aandacht van je lichaam op dat moment nog bezig is met het verteren van voedsel, komt dit natuurlijke slaapritme moeilijker op gang.

- Probeer minstens een half uur voor je gaat slapen, niet meer op een scherm (dus ook niet op je mobiel!) te kijken. Er is inmiddels bewezen dat het licht van computer, tv en mobiel, de aandrang tot slapen belemmert.

- Kies er bewust voor om je niet met zware energie te omgeven later op de avond. Dus geen negatief nieuws uit de krant of op tv. Beter is het om je met lichte energie te vullen, een boek te lezen, zelf iets te schrijven, te benoemen waar je deze dag dankbaar voor bent, nog even een rustig rondje te wandelen of een slaapmeditatie te luisteren.

- Maak jezelf niet gek met angst voor het niet kunnen slapen... alles waar je tegen vecht komt juist naar je toe. Dus affirmeer jezelf liever met een zin als: 'slaap ik niet, dan rust ik toch' of 'ik word morgenochtend uitgerust wakker!'.

- Ben jij iemand die vlak voor het slapen gaan de volgende dag alvast doorneemt? Doe jezelf een plezier en schrijf je to do lijstje op. Door ze op te schrijven, kun je ze loslaten in je hoofd en kunnen je gedachten tot rust komen. Mocht je nog wat te binnen schieten terwijl je al in bed ligt, neem dan even de moeite ook die te noteren. Nu kun je jezelf zeggen dat je rustig in een diepe slaap kunt vallen. Alles is immers 'onder controle'.

- Ben jij zo'n moeder of vader die altijd alert is gedurende de nacht voor de kindjes? Die heel licht slaapt om toch maar alles te kunnen horen? Dat is prachtig, maar kan op den duur (onbewust) ten koste van jezelf gaan... Vraag je partner of opa/oma of hij/zij een keer de (slaap)wacht wil houden, zodat jij eens een diepe slaap kunt pakken. Of herijk of deze lichte slaapstand nu nog wel nodig is; zoniet, geef jezelf dan de opdracht/toestemming om dieper te slapen.

- Komt het niet door de kinderen, maar maakt je partner lawaai in zijn slaap? Zoek dan een oplossing waar jullie je allebei in kunnen vinden, bijv samen inslapen, en daarna, als je partner je wakker houdt, verkassen naar een andere kamer. Of jezelf één, twee of meer avonden alleen per week gunnen door een tweede slaapkamer in te richten en daar te slapen.

- Ervaar je vaak of veel stress in je leven? Stress overdag, betekent vaak stress in de nacht. Je onderbewuste verwerkt de dag en gaat door op die onderwerpen waar overdag veel aandacht naar toe is gegaan. Probeer te kijken waar jij een verandering in zou kunnen maken, bijv door te veranderen van baan, of stress op het werk bespreekbaar maken zodat er iets gewijzigd kan worden. Het kan ook betekenen weer of meer gaan sporten, naar de sauna of op yoga gaan. Zoek waarvan jouw lijf ontspant en maak er een gewoonte van!

- Neem overdag een powernap. Topsporters doen het ook omdat het verkwikkend werkt en geen invloed heeft op je nachtrust (doe het niét na vier uur in de middag). Zet je wekker op een half uur en pák dit gezonde tussenslaapje (op de bank is prima). Sta na dit half uur meteen weer op of je nou diep of niet sliep, dus neem geen sluimertijd! Dan word je er namelijk juist vermoeider van. Je lichaam leert zo in korte tijd diep te ontspannen en op te laden.

- Tot slot: neem vlak voor 't slapen gaan een warme douche. Het is niet alleen ontspannend door het warme water maar je spoelt hiermee ook de energie van de dag van je af. Dus als je een drukke, inspannende of vervelende dag achter de rug hebt, juist dan, zelfs als je het nauwelijks kunt opbrengen, stap onder die douche! Ook goed om te weten: Eigenlijk is 7 á 8 uur slapen minder belangrijk dan vijf uur ononderbroken slapen! Kijk met welke punten je aan de slag kunt om jouw nachtrust te verbeteren! Welterusten!

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page